حفتر

ژنرال حفتر درحالی پس از سرنگونی رژیم قذافی در لیبی ظاهر شد که تا پیش از آن نامی از وی برده نشده بود. نقشی که وی پس از ظهورش در لیبی ایفا کرد، بسیاری از معادلات میدانی و سیاسی این کشور را تغییر داد.

سرویس جهان مشرق - با وجود درخواست های مکرر سازمان ملل متحد و سازمان های بین المللی کمک رسان از طرف های درگیر در لیبی جهت توقف درگیری ها حداقل در زمان شیوع ویروس کرونا، اما نبردها همچون گذشته در لیبی و درحال حاضر در غرب «طرابلس»، پایتخت این کشور با شدت ادامه دارد.

درگیری ها در لیبی بین دو گروه اصلی جریان دارد و رقابت آنها باعث افزایش دخالت های بین المللی و ادامه ارسال و ورود سلاح و تجهیزات نظامی به این کشور شده است. در یک طرف این تقابل «دولت وفاق ملی» لیبی با مرکزیت طرابلس به ریاست «فایز السراج» قرار دارد که از سوی سازمان ملل و جامعه بین المللی به رسمیت شناخته می شود، درحالی که طرف دیگر میدان را «خلیفه حفتر»، ژنرال بازنشسته ارتش لیبی که بر مناطق شرقی لیبی سیطره دارد و شهر «بنغازی» را مرکز فعالیت های خود قرار داده، به خود اختصاص می دهد و علی رغم شکست های متوالی در جبهه های مختلف لیبی به نظر می رسد، همچنان بر محقق ساختن مطالبات سیاسی خود یعنی سیطره بر لیبی تاکید دارد.

این پافشاری، موجب شده تا حفتر ۶۷ ساله حتی آماده همکاری و همپیمانی با شیطان نیز باشد، لذا نباید تعجب کرد که هر روز گزارش افشاگرانه و خبر محرمانه جدیدی درباره رابطه او با رژیم صهیونیستی منتشر شود که نه تنها از رابطه حفتر و صهیونیست ها پرده برمی دارد، بلکه چشم داشت ها و اطماع بی پایان رژیم صهیونیستی در لیبی را برملا می کند.

** پیشینه حفتر: از تابعیت آمریکایی تا همکاری با سیا

نگاهی به سوابق ژنرل حفتر ۶۷ ساله نشان می دهد که وی علاوه بر تابعیت آمریکایی، روابط بسیار نزدیک و دیرینه ای با سازمان اطلاعات و جاسوسی آمریکا موسوم به «سیا» دارد و همین پاسخ بسیاری از سوالات درباره حمایت آمریکا از وی، اهداف وی در لیبی و حامیان منطقه ای و بین المللی اش را دارد.

اما این پایان ماجرا نبود، بلکه مقدمه ای بر افشاگرهای دیگری بود که بسیاری را در بهت و حیرت فرو برد ... «حفتر با موساد در ارتباط است» ... این توییت «یوسی میلمن»، تحلیلگر مسائل اطلاعاتی و امنیتی روزنامه صهیونیستی «معاریو» در هفتم ماه مه سال گذشته میلادی بود که انتشار آن موجی از واکنش ها و بحث و جدل ها را در پی داشت، درحالی که سرنوشت بحران لیبی در پرده ای از ابهام قرار داشت.

توییت یوسی میلمن

اما واقعیت امر این بود که همکاری و حمایت رژیم صهیونیستی از ژنرال حفتر یا دستکم هماهنگی بین دو طرف به خیلی قبل تر از توییت یوسی میلمن باز می گشت.

ژوئیه سال گذشته گزارش های رسانه ای به نقل از منابع نزدیک به حفتر افشا کردند که وی ژوئن سال ۲۰۱۸ دیدارهای طولانی و متعددی با افسران رژیم صهیونیستی در «امان» پایتخت اردن داشته است.

این منابع تصریح کردند که موضوع مورد بحث و گفتگو در این دیدارها «افزایش هماهنگی های امنیتی بین حفتر و رژیم صهیونیستی» بود تا در ادامه رسانه های غربی از کمک های چندین باره اطلاعاتی و چه بسا نظامی تل آویو به حفتر طی سال های گذشته خبر دهند.

به گفته این منابع، ژنرال حفتر در این دیدارها از طرف های اطلاعاتی و امنیتی رژیم صهیونیستی خواستار افزایش حضور خود در جنوب لیبی شده بود تا سدی در برابر چشم داشت ها و اطماع فرانسه و ایتالیا باشند که سودای سیطره بر بخش هایی از لیبی را در سر می پروراندند که با موافقت طرف های اسرائیلی مواجه شد و آنها قول دادند که مراکز و پایگاه های امنی را برای فعالیت حفتر در لیبی به ویژه حوالی «سبها» دایر کنند که در مرکز صحرای لیبی واقع شده است.

در ادامه این منابع یادآور شدند که حفتر از طریق کانال های متعدد با رژیم صهیونیستی در ارتباط بود و در این میان یکی از بارزترین و مهمترین کانال ارتباطی وی صهیونیستی به نام «آری بن مناشی»، مشاور اطلاعاتی و امنیتی پیشین سازمان اطلاعات و جاسوسی رژیم صهیونیستی موسوم به «موساد» بود.

در این زمینه همچنین می توان به «اورین حزا»، از سیاستمداران و اعضای برجسته حزب «لیکود» اشاره کرد که لیبیایی الاصل بود و این رابطه همچنان اما به واسطه یکی از افسران سازمان اطلاعات رژیم صهیونیستی به نام «موشه» از طرف حزا و یک بازرگان لیبیایی به نام «حسونه تاتاناکی» از طرف حفتر ادامه دارد.

در ادامه این افشاگری ها ژوئیه گذشته، وبگاه آمریکایی «کنسرتیوم نیوز» مقاله ای از «جورجیو کاویرو»، مدیر اجرایی مرکز مطالعات «گلف استایت انالیتکس» منتشر کرد که در آن توضیح داده شده بود که رژیم صهیونیستی چگونه در کنار برخی از بازیگران منطقه خاورمیانه از خلیفه حفتر حمایت می کند.

کاویرو گفته بود که رژیم صهیونیستی در کنار مصر و امارات متحده عربی از مهمترین حامیان منطقه ای، حفتر در لیبی است که وی را تنها جایگزین مناسب برای جماعت «اخوان المسلمین» لیبی و دیگر گروه های اسلامگرای فعال در این کشور، به ویژه در عرصه جنگ داخلی لیبی می داند.

نویسنده در بخشی از مقاله خود به این نکته اشاره کرده بود که همکاری بین حفتر و رژیم صهیونیستی اگر نگوییم پیشتر از آن؛ از سال ۲۰۱۵ میلادی و با وساطت امارات آغاز شد و توجه رژیم صهیونیستی به لیبی به پس از سرنگونی رژیم سرهنگ قذافی در این کشور باز می گردد، اما هدف اصلی تل آویو نه کشور لیبی که «شبه جزیره سینا» در مصر است و به همین منظور جهت تحقق اهداف خود در این منطقه، با گروه های مسلح مختلف فعال در لیبی و سینا ارتباط برقرار کرده است.

وی افشا کرد، طی دو سال ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ میلادی هم زمان با اقدام رژیم صهیونیستی  در تجهیز نیروهای حفتر به تفنگ های تک تیرانداز و تجهیزات دید در شب، ژنرال حفتر دیدارهای سری و محرمانه ای با مزدوران و نمایندگان موساد در اردن داشته است.

** پل هوایی ارتباطی قاتل

در ادامه افشاگری های صورت گرفته و هم زمان با حمله حفتر به طرابلس، پایتخت لیبی در آوریل گذشته، شبکه قطری «الجزیره» تصاویری هوایی و اطلاعاتی از پرواز هواپیماهای نظامی در لیبی به دست می آورد که نشان می دهد، نیروهای حفتر از دو فروند هواپیمای ترابری و پشتیبانی لجستیکی «ایلیوشین ۷۶» کمک گرفته بودند که پروازهای منظم اما مخفیانه و تا جای ممکن ناشناس بین مصر و اسرائیل و اردن و لیبی انجام می داد.

تصویری که نشان می دهد، هواپیمای ایلیوشین ۷۶ در پایگاه هوایی الخادم در شرق بنعازی فرود آمده است

یکی از عکس های هوایی گرفته شده در ۱۳ آوریل سال گذشته، یکی از هواپیماهای فوق الذکر را در پایگاه هوایی «الخادم» در شرق بنعازی نشان می دهد که مورد استفاده نظامیان اماراتی است و پیگرد پروازهای آن، نشان داد که پیش از فرود آمدن در لیبی به طور منظم بین مصر و اسرائیل و اردن در تردد بوده است.

عکس های دیگر نیز آشکار ساختند که هواپیمای دوم نیز روزهای دوازدهم و نوزدهم آوریل گذشته در پایگاه نظامی «الجفره» وابسته به نیروهای حفتر فرود داشته است.

اما بررسی های صورت گرفته درباره تابعیت هواپیماها آشکار ساخت که نام این دو فروند هواپیما در شرکتی قزاقستانی به نام «ایر آلماتی» ثبت شده که بعد این شرکت نام خود را به «هواپیمایی سیگما» تغییر می دهد و یک شرکت اماراتی به نام «ریم ترافل» مالک ۴۹ درصد سهام آن است.

همچنین یکی از هواپیماها در کلیپی که نیروهای حفتر از فرودگاه نظامی «تمنهنت» در جنوب لیبی منتشر کردند، دیده می شود که یک محموله ی بزرگ به همراه داشت.

این موضوعی نبود که از چشم همسایگان لیبی دور مانده باشد، در این ارتباط الجزایر، همسایه غربی لیبی که از زمان سرنگونی رژیم سرهنگ قذافی در سال ۲۰۱۱ به دقت تحولات جاری در عرصه های مختلف لیبی را زیر نظر داشت، در ژانویه سال ۲۰۱۸ طی نامه ای شدید اللحن به حفتر هشدار می دهد که اطلاعات میدانی موثقی در اختیار دارد که تاکید می کند، دیدارهایی بین نماینده او با دیپلمات ها و نظامیان اسرائیلی صورت گرفته است.

یکی از هواپیماهای شرکت سیگما که مدل و شماره آن زیر بالش حک شده و در فیلمی که نیروهای حفتر منتشر کرده بودند دیده می شد

 الجزایر در این نامه به حفتر هشدار می دهد که حضور مستشاران یا نیروهای نظامی اسرائیلی در لیبی خط قرمز این کشور محسوب می شود. این هشدار الجزایر پس از آن صورت گرفت که گزارش های امنیتی و دیپلماتیکی از چندین کشور عربی به الجزایر رسیده بود که در آنها برگزاری دیدارهایی بین حفتر و نمایندگانش با فرماندهان نظامی و امنیتی اسرائیل مورد تاکید قرار گرفته بود.

در این گزارش ها آمده بود که یکی از افسران ارشد و نزدیک به حفتر آوریل سال ۲۰۱۷ در شهر «طابا» مصر و حضور مسئولان امنیتی و اطلاعاتی مصری با مسئولانی از وزارت خارجه و یک فرمانده نظامی و شماری از افسران سازمان اطلاعات و جاسوسی اسرائیل دیدار کرده است.

** دلایل حمایت رژیم صهیونیستی از حفتر

اوایل ماه می سال گذشته میلادی «مرکز تحقیقات امنیت قومی اسرائیل» در گزارشی پژوهشی نسبت به آثار و پیامدهای منفی تحولات لیبی بر منافع راهبردی اسرائیل هشدار داده و به این نکته اشاره کرده بود که رویارویی های میدانی جاری در لیبی ممکن است، به روی کار آمدن دولتی خصم و رقیب اسرائیل در لیبی منجر شود و نفوذ تل آویو در لیبی را کاهش دهد.

در بخشی از این پژوهش بر ضرورت زیر نظر گرفتن تحرکات ترکیه و نقشی که در لیبی ایفا می کند، تاکید شده بود. چون تهیه کنندگان این پژوهش بر این باور بودند که آنکارا بر این باور است، یکی از کارآمدترین گزینه ها برای مقابله با همکاری های مصری – اسرائیلی – یونانی – قبرسی در حوزه استخراج گاز و منابع انرژی دریای مدیترانه، گسترش نفوذ خود در لیبی است.

همچنین، به باور نویسندگان پژوهش لیبی می تواند، به منبع و کانون قاچاق سلاح و تجهیزات نظامی به جنبش ها و گروه های مقاومت فلسطینی فعال در غزه و یا به پناهگاه و مأمنی برای این گروه ها تبدیل شود و از آنجا منافع اسرائیل را هدف بگیرند.

این پژوهش تاکید کرده بود که کشورهای مصر و امارات و عربستان و آمریکا در راستای تثبیت و تحکیم جایگاه حفتر در لیبی و حمایت از او گام بر می دارند.

انگیزه های رژیم صهیونیستی در حمایت از حفتر، همراستایی منافع وی با منافع تل آویو عنوان شده که اولین آن به سیاست اسرائیل در خاورمیانه و شمال آفریقا بازمی گردد و آن هم پیمانی با طرف قدرتمندتر در این عرصه صرف نظر از هرگونه ایدئولوژی است.

دوما همپیمانی با حفتر، اسرائیل را در محور و ائتلاف بزرگ تری متشکل از کشورهای عربی سنی قرار می دهد که مشخصا مورد تایید و حمایت مصر و امارات و عربستان سعودی است. تل آویو با حمایت از حفتر می تواند، نقش خود را در این محور پر رنگ تر کند که مهمترین شاخص آن داشتن دشمن مشترکی به نام ایران و گروه های اسلام سیاسی است.

سوما، همپیمانی با حفتر زمینه را برای فروش هرچه بیشتر تسلیحات و تجهیزات نظامی ساخت این رژیم در لیبی فراهم می کند. اسرائیل طی سال های گذشته با فروش تسلیحات و تجهیزات نظامی و همچنین اعزام مستشار به کشورهای مختلف قاره آفریقا از جمله سودان جنوبی میلیاردها دلار را به جیب زده بود.

اما چهارمین عامل حمایت اسرائیل از حفتر و دخالت در امور داخلی لیبی، منابع انرژی زیر زمینی و منابع طبیعی سرشار این کشور است و چه بسا انتظار دارد، در قبال حمایت از حفتر، او دست تل آویو در استفاده و بهره برداری از ثروت های نفتی و گازی لیبی را باز بگذارد.

ادریس ادیبی رئیس جمهوری چاد در حال دست دادن با همسر  بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی

** چشم داشت های نفتی

به نظر می رسد، معادله حمایت رژیم صهیونیستی از حفتر را می توان اینگونه خلاصه کرد که در قبال حمایت سیاسی، نظامی و اطلاعاتی اسرائیل از حفتر و فراهم کردن زمینه تصرف طرابلس و سیطره بر پایتخت، حفتر دست رژیم صهیونیستی را در قبال منابع نفتی و گازی جنوب لیبی باز بگذارد.

در این باره، «ابراهیم صهد»، یکی از اعضای دولت لیبی ژانویه گذشته از طرح چاد و اسرائیل جهت سیطره بر جنوب لیبی و جداسازی منطقه الکفره سخن گفته و تاکید کرده بود که وی نوامبر سال ۲۰۱۸ همزمان با سفر «ادریس دیبی»، رئیس جمهوری چاد به سرزمین های اشغالی نسبت به این توطئه هشدار داده بود، به ویژه آنکه در این سفر «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر رژیم صهیونیستی طی سخنانی تصریح کرده بود که خواهان حضور اسرائیل در یمن و لیبی است.

ادریس ادیبی رئیس جمهوری چاد در یدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی

براساس گزارش های موثق درحال حاضر ائتلافی چادی – اسرائیلی – لیبیایی از سران قبایل و عشایر کفره در جنوب لیبی وجود دارد که هدف آنها جدایی این منطقه از دولت مرکزی در طرابلس است.

در این ارتباط پایگاه خبری صهیونیستی «دبکا» نزدیک که دوایر اطلاعاتی و امنیتی رژیم صهیونیستی، هدف سفر رئیس جمهوری چاد به سرزمین های اشغالی را گسترش و تقویت همکاری های دو جانبه و تلاش مشترک دو جانبه بین اسرائیل و چاد جهت سیطره بر منابع نفتی جنوب لیبی عنوان کرده بود.

** قرارداد قرن ترامپ و نقش حفتر در آن

«فرج دردور»، تحلیلگر مسائل سیاسی و استاد دانشگاه لیبیایی درباره خالت آمریکا در امور داخلی لیبی چنین می گوید: «پیاده سازی و اجرای طرح دونالد ترامپ که چند ماه پیش تحت عنوان "قرارداد قرن" از آن رونمایی کرد، در لیبی آغاز شده و انتظار می رود، پیاده سازی آن در فلسطین اشغالی ۴ سال به تعویق بیفتد».

این تحلیلگر سیاسی جهان عرب درباره ابزارهای اجرایی قرارداد قرن چنین می گوید: «تماس تلفنی ترامپ با خلیفه حفتر اتفاقی و بی هدف نبوده، چراکه بعد از پایان تماس تدارک برای استقبال از شهروندان مصری تحت پوشش بازگشت قبایل الفرجان و اولاد علی از مصر آغاز شد».

دردور با بیان اینکه قرارداد قرن ترامپ با اعلام یهودی سازی قدس شروع می شود و با بیرون راندن فلسطینی ها از قدس اشغالی و نوار غزه به صحرای سینا و اسکان ۱۰ میلیون شهروند مصری در لیبی و بازنگری در تقسیم درآمدهای نفتی پایان می یابد، افزود: در این بازنگری به مصر سهمی دائمی و رایگان داده خواهد شد.

وی مدعی است، روی کار آوردن «عبد الفتاح السیسی» در مصر و همچنین کمک به حفتر جهت بدست گرفتن قدرت در لیبی با دلارهای نفتی عربستان و امارات در مقابل حمایت آمریکا از آنها در برابر خطر ایران، بخشی از طرح توسعه و گسترش جغرافیایی اسرائیل است که همراستا با قرارداد قرن ترامپ است.

دردور با تاکید بر اینکه حفتر به طمع قدرت تن به این بند مذکور در قرارداد قرن مبنی بر پذیرش ۱۰ میلیون مصری و اسکان آنها در لیبی داد و گفت: در این خصوص باید به جمله معروف ژنرال حفتر در ابتدای ورودش به لیبی پس از سرنگونی رژیم معمر قذافی و آغاز فعالیت های نظامی و عملیاتی اش در این کشور اشاره کنم که گفته بود: «چرا نباید ۱۰ میلیون مصری را برای تغییر ساختار و چهره لیبی جذب نکنیم».

حمایت های نظامی و تسلیحاتی امارات از حفتر

پس از آن بود که منابع خبری از تماس تلفنی دونالد ترامپ با ژنرال حفتر خبر دادند و اعلام کردند که رئیس جمهوری آمریکا در این گفتگوی تلفنی از حفتر به خاطر مبارزاتش با تروریسم تشکر کرده است، درحالی که واقعیت امر این بود که ترامپ از حفتر به خاطر حمایت از قرارداد قرن و پذیرش اجرای بند مربوط به جذب ۱۰ میلیون مصری تحت عنوان قبایل «الفرجان» و قبایل «اولاد علی» تشکر کرده بود، اگرچه نقش اساسی و بسیار مهم در اجرای این بند را «احمد قذاف الدم»، پسر عموی سرهنگ قذافی و هماهنگ کننده روابط مصر و لیبی ایفا کرده بود.

این تحلیلگر سیاسی جهان عرب افشا می کند که پیاده سازی قرارداد قرن در بخش لیبی آن با دقت بسیار برنامه ریزی و از سال ها قبل یعنی بازگشت حفتر از آمریکا به لیبی از خاک مصر با هدف نفوذ در انقلاب مردم لیبی و تحریف آن و به دست گرفتن قدرت در این کشور به جای قذافی آغاز شده و نشریه فرانسوی «لوموند» در گزارشی مشروح این نقشه را برملا می کند.

اگرچه این طرح تاکنون با موفقیت رو به رو نشده، اما تغییری در ماهیت واقعی و اهداف نهفته در پس آن ایجاد نمی کند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 51
  • در انتظار بررسی: 7
  • غیر قابل انتشار: 12
  • ناشناس IR ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    42 91
    خلیفه کفتار محبوب اسراییل آمریکا و آریایی های وحشی است
    • IR ۱۴:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      55 30
      مشرق این یارو 12:56 تجزیه طلبه و به احتمال زیاد پان ترک، ردش رو بزن :)))))))))
    • IR ۱۵:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      38 11
      البته این نژاد پرستی نشان دهنده ی شیطان بودن شماست که یک قومیت بزرگ توهین میکنی کسی حق توهین به قومیت دیگری رو نداره...اینم بهت بگم هر دو طرف دعوا در این نبرد باطل هستند دلخوش نباش که اون طرفی ها حق هستند دعوای کفتارهاس بر سر منابع و خاک یک کشور که البته نهایتا پیروزی نهایی با نیروهای الهی می باشد آن هایی که خارج از این دسته های منفعت طلب می باشند و هدفی جز آرامش و امنیت مردم اون کشور و مبارزه با طاغوت ندارند...
    • اسماعیل میاندوآبی از زنجان غربی TR ۱۶:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      41 26
      پانترکیسم و وهابیت فرزندان نامشروع صهیونیسم و بلای جان ملتهای مسلمان هستند. همانگونه که دولت صهیونیسمی اسراییل با کمک پانترکها تشکیل شد.
    • ایران IR ۱۷:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      19 40
      30 میلیون کورد آناتولی را عشق است
    • احمد IR ۱۷:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      13 26
      اریایی ها 2 میلیارد نفر انسان در دنیا هستند که جمعیت 200 میلیونی ترک زبانان در مقابل آن ها ، واقعا چیزی نیست ، اسلاو ها ، ژرمن ها و هندوها و .......... غیره همه اریایی هستند
    • NL ۱۹:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      23 16
      احمد جان اونها هندو اروپایی ان نه آریایی. آریایی ماییم. یعنی اکثر جمعیت ایران. آریایی بودن همه ی هندواروپایی ها نظریه ای بود که خیلی سال پیش رد شد، هرچند تا مدتی از روی عادت استفاده میشد. اما بعد از جنایات هیتلر به اسم نژاد آریایی اصطلاح هندواروپایی رو جایگزینش کردن که درست تره. البته ما هم هندواروپایی هستیم و بله هندواروپایی ها تعدادشون خیلی بیشتر از ترکهاست.
    • ایران IR ۲۰:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      9 8
      از کورد های هموطن اریایی (ماد ها ) حمایت کنید ، تا اردوغان و مزدرانش را سر جایش بنشانیم ، ما الان نصف استانبول را در دست داریم ، با حمایت شما نصف دیگر را هم بدست می اوریم
    • FR ۲۰:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      4 14
      پان مغول اگر دیپلم شود باز هم کلاس اول است.
    • IR ۲۲:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      5 25
      هندو اروپایی همون اریاییه. منتها چون هیتلر از کلمه اریایی استفاده میکرد اسمشو عوض کردن گذاشتن هندواروپایی.همین ساکنان تروچیه هم تمامشون یونانی هستن که میشن اریایی ولی از حالت چشم های ورقلمبیده بهضی هاشون پیداست که تجاوزات مغول روشون اثر گذاشته
  • متوهم در 4 بعد IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    8 30
    اگر نقشی صهیونیست ها و آمریکایی ها در حمایت از حفتر پلنگ دارند، قطعا روزهای آتی اردوغان از مواضعش در مورد لیبی عقب می نشیند.
    • IR ۱۴:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      20 7
      پس معلومه اسراییل و امریکا رو نشناختی. برا خود ترکیه هم برنامه دارن.
    • بهزاد IR ۱۵:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      15 37
      نه ترکیه از مواضعش عقب نشینی می کنه نه کسی جرئت داره با ترکیه درگیر بشه. ترکیه هرکاری اراده کنه انجام میده دشمنان ترکیه هم چاره ای جز قبول اراده ترکیه ندارند.
    • متوهم در 4 بعد IR ۱۶:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      21 16
      خطاب بهزاد، قطعا ترکیه هماهنگی کاملی با آمریکا و صهیونیست ها دارد، همانطور که گفتم جنگ لیبی برنده ایی ندارد یا بهتر بگم نمی‌خواهند برنده ایی داشته باشد چون نبودن طرف پیروز برای آنانکه سر سفره منابع لیبی نشستند منصفانه است و همه یک سهمی می‌برند و این وسط فقط لیبی ها کشته می‌شوند، اگر هرکدام راضی نباشند و خواستار سهم بیشتری باشند آن وقت است که طمع و زیاده خواهی باعث از دست دادن این سفره می‌شود، و اردوغان باهوش تر از این حرفاست و حواسش به اربابانش هست و باج سیبیلی هم برای اربابان خود کنار گذاشته است. الان باید دید کدام طرف بیشتر منفعت بیشتری به اسرائیل یا آمریکا و غربیان می رساند، نیروهای وفاق ملی یا حفتر پلنگ؟ هرکدام تضمین سود بیشتری داد بدان که طرف پیروز در صحنه لیبی به سمت او سنگینی می‌کند و جنگ لیبی دقیقا همین است، مسابقه ایی برای نشان دادن سر سپردگی بیشتر به آمریکا و غربیون، بیچاره مردم لیبی..
    • بهزاد IR ۱۹:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      10 12
      دریای مدیترانه به اندلزه ۳۰ تریلیون دلار ذخایر هیدرو کربن داره. قراردادی که ترکیه با لیبی امضا کرده نتیجه اش اینه بدون اجازه ترکیه حتی یه قطره هم نمیتونن از بستر دریا انتقال بدن! نگران نباش جناب متوهم تا آخر شهریور لیبی در اختیار سراجه! تا آخر ۲۰۲۱ سوریه در اختیار ترکیه است
    • IR ۱۹:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      10 17
      حاج بهزاد یه تیکه استخوان ارزش این همه بلاهت و خودباختگی دربرابربیگانه رو نداره پانترک خان
  • اصلاح طلبان = دشمنان ایران IR ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    18 6
    این مدل دقیقا همونی هست که دولت و اصلاح طلبا با برجام می خواستن تو ایران پیاده کنن. البته باید از اواخر دوره ی قذافی تا به امروز رو مرور کنی تا بهش برسی.
  • IR ۱۳:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    18 8
    مشرق خوبی ؟ روسیه حامی جدی حفتر هست .
  • NL ۱۳:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    20 3
    مشرق بالاخره حامی حفتری یا ضدش؟!
  • IR ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    22 23
    خداکنه که برنده بشه چون در صورتیکه لیبی بیفته تو دامن ترکیه با قرارداد های یکطرفه ای که فاز سراج با ترکیه بسته ترکیه از گاز ایران بی نیاز میشه و ایران یه اهرم قدرتمند استراتژیک و اقتصادیشو از دست میده
    • IR ۱۵:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      15 11
      تركيه الانشم خيلي از گازشو از اذربايجان و روسيه تامين ميكنه و چندسال اينجوري بگذره ديگه كاملا از گاز ايران بي نياز ميشه .
    • بهزاد IR ۱۵:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      16 10
      ایران اگه عقل داشت خیلی زودتر از اینها از مسیر ترکیه گازش رو به اروپا رسونده بود و دیگه امکان تحریم و زورگویی از طرف غرب وجود نداشت چون وابسته گاز ایران بودند.
    • ناشناس IR ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      15 2
      ترکیه با وارد کردن گاز از جمهوری آذربایجان و روسیه و آمریکا دیگه نیازی به گاز ایران نداره دنبال راهی می گرده قرار داد گازی با ایران را لغو کنه
  • IR ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    9 5
    فهیم تاشکین در مقاله‌ای در المانیتور ،فائز السراج رو ترک‌تبار معرفی کرده
  • IR ۱۴:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    7 4
    خب یک رف قضیه رو گفتی اما نگفتی این وس ترکیه و روسیه که برای رضای خدا در لیبی موش نمیگیرن
  • IR ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    14 12
    خوب ایران باید با مجهز نمودن پهبادهای ترکیه به موشکهای دوپرتاب مثل قائم 114 که خود ترکیه می تواند بسازد زمینه نابودی سیستم پدافندی حفتر را فراهم نماید
  • IR ۱۵:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    18 7
    ایران باید مشاوره های نظامی به دولت سراج بدهد نه نیروی نظامی چون مصر و روسیه احمق در کنار حفتر قرار دارند
  • IR ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    2 11
    مهمترین چیز در صجنه نبرد مدیریت است ایران باید زمینه این مدیریت را برای ترکیه و امارات باید فراهم نماید
  • IR ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    8 7
    اگر زمانی ترکیه اشتباهش را در سوریه جبران کند می شود ایران دوم
  • IR ۱۵:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    10 5
    سوریه یک دام برای ترکیه بود تا ذهن ترکیه از شمال افریقا منحرف شود در حالی که بزرگترین حامیان جریان اخوانی در شمال افریقاست
  • IR ۱۵:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    19 7
    چرا نمیگی روسیه (ارباب مشرق) هم از حفتر حمایت میکنه؟
  • IR ۱۶:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    10 3
    با این اوصاف چرا سوریه حفتر را به عنوان رئیس لیبی پذیرفت ؟
  • ایران IR ۱۷:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    5 20
    ترکیه خود بزرگترین شریک تجاری و نظامی اسرائیل در متطقه است و نمی‌تواند ادعای دفاع از اسلام داشته باشد و رفتار مسلمانها وحتی فلسطینی‌ها هم نشان می‌دهد که کسی فریب کاری ترکها را باور نمیکنند. زمانی که چند ماه پیش ترکیه به کردستان سوریه تجاوز کرد گروه های فلسطینی جز اولین کسانی بودند که آن را محکوم کردند. اتفاقا کردهای ترکیه همواره در خط مقدم مبارزه با رابطه تجاری ترکیه و اسرائیل بوده اند و همواره به این امر اعتراض کرده اند تا جایی که چندین بار کالاهای اسرائیلی در مناطق کردنشین ترکیه تحریم شد. اصولا ترکیه با حمایت از داعش و گروه های تکفیری در جهت تخریب اسلام و دادن بهانه به بقیه کشورها جهت اسلام هراسی کار می‌کند که البته اهمیتی هم برای اردوغان ندارد چون برای او اسلام صرفا ابزاری جهت فریب کاری و پیروزی در انتخابات است
  • ایران IR ۱۷:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    10 20
    30 میلیون کورد اریایی آناتولی را عشق است
    • ناشناس US ۱۷:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      20 7
      پژاکی آریایی ترکیه حدوداً پانزده میلیون کورد داره اگه سی میلیون کورد داشت الان اردوغان ریس جمهور ترکیه نمی شد در ضمن کورد های ترکیه از ایران نفرت دارن و در مورد نژاد ساختگی آریایی هیچی نمی دانند
    • جاویدایران DE ۲۰:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      7 14
      ناشناس جون ترکیه دستکم 25 میلیون کرد داره، اینی که گفتی ربطی به تعدادنداره چون بخش قابل توجهی ازکردهاکه ساکن استاتبول ویا جاهای دیگه هستن تحت تأثیر فرهنگ سیاسی مرکز درترکیه قرار دارن. خودیکی ازخواننده های مشهور ترکیه که ترور شد ودیگه نتونست بخونه کردهست اما دیدگاهش متفاوته، خیلی از بازیگران ترکیه کردهستن. کمی سوادت رو بالا ببر. نصف استانبول کرد هستش. ترکیه یک کشورمصنوعی هست که حتی اسمشم تا همین 90 سال قبل درتاریخ وجودنداشته، خود امپراتوری عثمانی که تنها تاریخ ترکیه هست فقط 700 سال قدمت داره. اینم بگم که بیشتربسوزی من ترک هستم و اهل تبریز
    • IR ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۵
      13 0
      حتما من هم کردم و خبر ندارم!
  • IR ۱۸:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    5 9
    عاقبت انقلاب بدون ولایت فقیه همین است
  • رضا رضایی IR ۱۸:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    7 6
    به ما چه که کیست .می خواهید دخالت کنید .مشکلات کشور حل کنید با دنیا تعامل کنید تحریم ها برداشته بشن .کمر مردم زیر این همه گرونی خرد شد مردم در انتخابات شرکت نکردن عبرت نگرفتین
  • Mohmmad IR ۱۸:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    4 3
    خدایا دنیا تا کی باید وجود اشرار وشیاطین را تحمل کند ؟
  • ناسیونالیست IR ۱۹:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    6 19
    من به مشرق نصیحت میکنم دشمنی با حفتر رو کنار بزار زیرا برای شادی پانترکیست ها داخلی و خارجی خدمت میکنی حفتر هرکسی باشه چشم به خاک کشور ایران نداره بدان پانترکیست های وطن فروش پان مغول مذور چردوغان با کمک میت ترکیه به دنبال تجزیه ایران هستن هیچ کدام از کشورهای عربی نفوذ چندانی در ایران ندارن بهتر پانترکیست های اردوغان در مقاله های خود بکوبی چون خطر بسیار بیشتری برای ایران دارن
    • IR ۲۳:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      12 4
      الاحوازی و خلق عرب خوزستان و جندالله و جیش العدل که دنبال تجزیه خوزستان و بلوچستان اند و پژاک و کوموله و دموکرات که دنبال تجزیه کردستان اند که مورد حمایت عربستان و امارات و اسراییل اند پس کشکن ! شکست سراج و ترکیه در لیبی یعنی پیروزی محور عبری-عربی که به ضرر ایران هست چون بعدش میان سراغ ایران ! پیروزی ترکیه هم کاملا به نفع ایران نیست ولی ضررش کمتر از پیروزی حفتره ! بهترین حالت شکست هر دو هستش .
  • US ۱۹:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    8 14
    حفتر و ترکیه برای ایران بد و بدتر هستن ولی بد برای ایران بهتره پانترک ها و پان مغولان چنان با شکست از سوریه و لیبی خارج بشن که نگو ما هم همینو میخوایم چردوغان با توهم امپراطوری به کل همسایه ها دشمن شده و به نفع ایران کار انجام میده شهردار استانبول گفت ترکیه فقط در سوریه چهل میلیارد دلار خرج کرده بزارید در کشورهای جنگ زده پولاش رو خرج کنه این نفع ماست
    • بهزاد IR ۱۹:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
      12 8
      کردها برات بد ترجمه کردند! ۴۰ میلیارد دلار خرج پناهجوها شده الان همه عاشق ترکیه و مسلط به ترکی هستند و قراره در انتخابات ۲۰۲۱ به نماینده ای که اردوغان حمایت کنه رای بدن. نماینده مورد حمایت اردوغان در انتخابات آزاد ۲۰۲۱ سوریه قطعا پیروزه و ایران و روسیه رو از سوریه اخراج میکنه! هنوز تنتون داغه نمیفهمید اردوغان چه کلاهی سرتون گذاشته! کار حفتر و تمام پشتیبانانش تا آخر شهریور ماه تمومه! ققنون توران درحال رستاخیزه
  • سیدمصطفی فتحی IR ۲۰:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    4 0
    با مطالب شما موافقم اما چرا به حمایت روسیه از حفتر اشاره نکردید؟
  • ایران IR ۲۰:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    5 7
    خخخخ، دیدید ترامپ چیکار کرد اون یک هواپیما کمکی که ترکیه به آمریکا فرستاده بود و اردوغان برای 5 تن بار، نامه نه بلکه توماری سلطان معابانه برای ترامپ فرستاده بود ، ترامپ اون بارو دوباره سوار هواپیما کرد فرستاد کنار مرز ترکیه در سوریه برای کوردهای سوریه ، تلویزیون و رسانه های ترکیه بعد از این اتفاق ......
  • جاویدایران DE ۲۰:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    2 10
    البته روسیه هم حامی حفترهستش، ترکیه اما علیه حفتره، به نظرشما بهتراین نبودکه ایران هم حامی حفتر میشد؟؟ چون ترکیه درسوریه علیه ماست ماچرادرلیبی هم جهت ترکیه باشیم؟ بنطرم ترکیه درلیبی شکست بخوره خیلی بهتره
  • جاویدایران DE ۲۰:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    2 5
    نمیدونم شایدم حرفم اشتباه بودوبایدعلیه حفترباشیم.
  • IR ۲۱:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    8 20
    اسم ترکیه میاد بهزاد و ناشناس خودشون رو جر میدن
  • IR ۲۲:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۴
    20 4
    این ژنرال فرمانده ارتش لیبی در زمان جنگ لیبی و چاد بود که ارتشش از قبایل پابرهنه چاد شکست خورد و اسیر شد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس